logo
info@cleanfix.com
099/435-0055
8:00 - 20:00
Biograd na Moru

Ekološko čišćenje i dezinfekcija parom

June 12, 2021
Ekološko čišćenje i dezinfekcija parom
,, Toplinska sanitacija vrućom parom pokazuje se kao pouzdan i lako primjenjiv način inaktivacije ili ubijanja mikroorganizama bez pomoći kemijskih dezinficijensa.

Učinkovitost toplinske dezinfekcije vrućom vodenom parom temelji se na jednostavnom principu. Dok virusi, bakterije, klice i drugi patogeni prežive bez poteškoća dugo vremena na površinama kao što su metal, kamen, drvo, keramika, plastika ili papir i mogu ostati zarazni, iznimno su osjetljivi u reakciji na visoke temperature.

Parni čistači proizvode vruću vodenu paru koja izlazi iz mlaznice na 100 °C i više pod visokim tlakom. Uz to, čak i iznimno kratko vrijeme kontakta dovoljno je za pouzdano ubijanje ili inaktivaciju bakterija i virusa. Tako je neovisni laboratorij uspio dokazati da se pri sporoj brzini kretanja od 30 cm u sekundi bakterije i virusi dezinficiraju- za bakterije 99,999%*, za viruse 99,99%**.

Stoga se toplinska sanitacija vrućom parom pokazuje kao pouzdan i lako primjenjiv način inaktivacije ili ubijanja mikroorganizama bez pomoći kemijskih dezinficijensa. Vruća para također može bez napora prodrijeti u teško dostupna mjesta, kao što su pukotine ili spojevi, te ih temeljito očistiti. Unaprijed treba ukloniti samo grubu prljavštinu, jer se ispod mogu sakriti klice.

Prednosti dezinfekcije parom

 • Posebno ekološki, potpuno bez kemijskih aditiva
 • Nema ostataka (proizvoda) na tretiranim površinama
 • Potpuno bez kemijskih dodataka
 • Nema potrebe za dugotrajnim ispiranjem ako koristite parni usisavač
 • Sprječava patogene da razviju toleranciju
 • Učinkovito protiv bakterija*, virusa s ovojnicom i adenovirusa, rotavirusa i norovirusa (ograničeno virucidno djelovanje PLUS prema RKI)** na tvrdim površinama, certificirano prema EN 16615:2015-06
 • u procesuiranju hrane i prehrambenoj industriji
 • u hotelijerstvu i restoranima, u menzama i industrijskim kuhinjama
 • u supermarketima za zamrzivače, pultove ili police
 • u bolnicama, domovima za njegu i umirovljenike, liječničkim ordinacijama, školama i dječjim vrtićima
 • u sportskim objektima i u wellness sektoru

Područja dezinfekcijske primjene parnim čistačima 

Toplinska dezinfekcija parnim čistačima i parnim usisivačima ne samo da je iznimno učinkovita, već će vas impresionirati i svojom iznimno jednostavnom primjenom. Kako je za sanitaciju parom potrebna samo voda i nema potrebe za kemijskim dodacima, ova vrsta rutinske dezinfekcije posebno je prikladna svugdje gdje je fokus na hrani, kao npr.

Sanitacija bez kemikalija također je vrlo prikladna za manje do srednje površine u kuhinjama, sanitarnim čvorovima i svlačionicama, kao npr.

Moguća je i sanitacija plastike za čišćenje unutrašnjosti vozila.